Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kelbomba

2009.09.26

Kép Kép KépHozzávalók 8 személyre:
1 közepes kelkáposzta
1 ek. olaj
3 dl tejföl
15 dkg szeletelt bacon

A töltelékhez:
2 szikkadt zsemle
2 dl tej
5 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
50 dkg darált sertés és vagy marhahús
10 dkg főtt rizs
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kk. morzsolt majoranna
1 kk. pirospaprika
pici őrölt kömény
5 dkg reszelt sajt

1. A kelkáposzta külső, ill. sérült leveleit lehántjuk, negyed órára erősen sós vízbe merítjük, hogy a redőkben esetleg megbúvó bogarak vagy lárváik távozzanak. Leöblítjük, és forrásban lévő bő, sós vízben 15 percig főzzük. 5 percre hideg vízbe merítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A zsemléket beáztatjuk a tejbe.


2. A kelkáposztát olajjal megkent tepsibe ültetjük, kiméletesen, hogy épségben maradjanak a levelek. Kihajtogatjuk a leveleket, a tömörebb szivet bezárva éles késsel kivágjuk, felaprózzuk.


3. A töltelékhez apróra felkockázzuk a szalonnát, zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát, hagyjuk kihűlni. A darált húshoz adjuk az alaposan kinyomkodott zsemléket, a pirított szalonnát és hagymát, a rizst, az áttört fokhagymát, a tojásokat, a felsorolt fűszereket, a reszelt sajtot, a felaprózott kelkáposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és jól összegyúrjuk.


4. A töltelék felét a kihajtogatott levelek közepére halmozzuk, gömbölyűre formázzuk, körkörösen, jó szorosan felhajtjuk rá a levelek felét.


5. Megkenjük a tejföl felével, majd a már kialakult labdaformát követve rátapasztjuk a maradék tölteléket. Szorosan felhajtjuk a leveleket, szép kerekre igazítjuk, megkenjük a maradék tejföllel.


6. Betakarjuk a szalonnaszeletekkel, melyek végét csiga alakban feltekerjük és fogpiszkálóval kontyszerűen megtűzzük. Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. másfél óráig sütjük (tűpróba).
A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, a kontyocskákból kihúzzuk a fogpiszkálókat, kerek tálra emeljük és tortaszerűen szeleteljük, de csak az asztalnál, mert oda a látvány!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hajcsar.aniko@freemail.hu

(Hajcsár Anikó, 2009.09.29 11:08)


Szia Gina !

Nagyon látványos, nagyon gusztusos a képen, biztos, hogy
ízre is nagyon finom. Aki ilyen tehetséges, annak a séfek között lenne a helye, vagy legalább is érdemes lenne szerintem egy könyvet kiadnod !

Nagyon ügyves vagy, csak így tovább:

Anikó