Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adventi florentin

2010.11.28

Kép Kép

Különösen német nyelvterületeken kedvelt és közismert édesség a florentiner. Kerek alakú, jellemzően szeletelt mandulával és egyik oldalán hullámokkal dekorált csokoládé-bevonattal készülő aprósütemény. Tartalmaz a mandulán kívül kandírozott gyümölcsöket, és mézes-tejszínes keverék gondoskodik arról, hogy a lisztet tradicionálisan nem tartalmazó sütemény összeálljon. A sütemény névét Florenz-ről (Firenze németül) kapta, ahonnét a recept eredetileg származik. A florentin szelet ennek az aprósüteménynek tésztával kombinált szeletelt változata.

 

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg liszt
1 kk sütőpor
csipetnyi só
20 dkg vaj
10 dkg (sütő)cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás

1 ek tej (vagy tejföl)

Bevonat:

125 ml tejszín
5 dkg méz
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg szeletelt mandula

10 dkg aprított kandírozott gyümölcs

Máz:

20 dkg étcsokoládé

esetleg 1 ek kókuszzsír vagy olaj

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a vajas tészta alapot. Ehhez a lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, sót, kockára vágott vajat, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, tejet (vagy tejfölt). Az egészet gyúrjuk sima tésztává, formázzuk cipóvá, csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőszekrénybe.
  2. Egy kisebb edényben olvasszuk össze a vajat, cukrot, mézet és a tejszínt. Keverjük bele a szeletelt mandulát és a kandírozott gyümölcsöt. Hagyjuk kihűlni, közben néha keverjük meg.
  3. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és tegyük kb. 30×40 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőtepsibe, a kilógó széleket vágjuk le.
  4. A tésztán egyenletesen osszuk el a mandulás keveréket. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  5. A szeleteléshez (ideális esetben a szeleteléssel és csokoládéba mártogatással várjunk 1 napot, így kevésbé morzsolódik a tészta) vágjuk a tésztát először csíkokra, majd a csíkokat szeletekre (ízlés szerint 2×5 vagy 3×4 cm). Javasolt vonalzó használata, hogy egyforma szeleteket kapjunk!
  6. A csokoládét törjük darabokra, vízgőz fölött olvasszuk meg (a kókuszzsír vagy kevés étolaj hozzáadásával folyékonyabb lesz).
  7. A szeletek két szemközti szélét vagy sarkát mártsuk az olvasztott csokoládéba. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk megszáradni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.