Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Panettone

2009.12.25

Kép Kép A 18. század óta kötődik ez a kalács a  karácsonyhoz, legalábbis abban az időben ezt írta róla Pietro Vieri, akiről azt rebesgetik, hogy az illuminátusok titkos társaságához tartozik...

Lombardia remekműve Milánóból terjedt szét az egész országban. A panettone a Római Birodalom korából ered és a 16. században már nagyjából úgy nézett ki, mint manapság.

Hozzávalók:
1,5 dl tej
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
35 dkg liszt
2  cs. vaniliáscukor (egyik Bourbon)
6 dkg vaj
4 tojássárgája
6 dkg kandírozott citromhéj
6 dkg kandírozott narancshéj
3 dkg mandula
3 dkg dió
7 dkg mazsola
2-3 ek. rum


Futtassuk fel az élesztőt a langyos tejben a cukorral. Szitáljuk át a lisztet, a közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést, majd öntsük bele a felhabzott élesztőt.  Kevés liszttel keverjük össze, hintsünk a tetejére is lisztet és hagyjuk, hogy meleg helyen kovásszá érjen 1-2 óra alatt.
Adjuk hozzá a vaniliáscukrokat, az olvasztott vajat, a sót, a tojássárgákat és keverjük a robotgép dagasztókarjával hólyagosra.

Letakarva 1 órán át kelesszük, aztán ismét gyúrjuk át, de ezután adjuk hozzá a durva kockákra vágott a diót, és mandulát; a citrom- és narancshéjat, és a rumba áztatott mazsolát.

Egy 18-20 cm átmérőjű fazék oldalát béleljünk ki kétszeresen hajtogatott sütőpapírral, ami magasabb a fazék pereménél. A fazék aljához helyezve vágjunk körbe sütőpapírt, ezt tegyük a fazék aljára. A tésztát helyezzük bele, aztán újra letakarva, meleg helyen kelesszük. 1 óra alatt nagyjából 1,5-szeresére kell nőnie. A felvert tojással bekenjük a tészta tetejét, hogy sütés után úgy csillogjon, mint jóllakott tigris szeme az alkonyatban.

Majd előmelegített sütőben 3-4-es fokozaton 70 percig sütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.