Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pozsonyi kifli

2013.12.21

Kép Hozzávalók:
fél kk. porélesztő 2 ek. tejben elkeverve
2 ek. tejföl
2 tojássárgája
16 dkg vaj
6 dkg porcukor
40 dkg liszt
fél kk. sütőpor
csipet só

Lekenéshez:
2 tojássárgája
1 tojásfehérje

Érdemes először a tölteléket elkészíteni.
Mák: (1 egész adaghoz) felforralunk 0,6 dl tejet, 10 dkg cukorral, 1 cs vaniliáscukorral, majd beleöntünk 20 dkg darált mákot.  Gyorsan keverünk rajta párat, majd egy tányérba öntjük és elsimítjuk.

VAGY:

Diós: (1 egész adaghoz) felforralunk 0,6 dl tejet, 10 dkg cukorral, 1 cs. vaniliáscukorral, majd beleöntünk 20 dkg darált diót. Ízlés szerint mazsolát is tehetünk bele. Gyorsan keverünk rajta párat, majd ezt is tányérra simítjuk. A tölteléknek kell kb. 2 óra míg kihül, de előző nap is elkészíthetjük.

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát fél óráig letakarva pihentetjük.
A tésztát palacsinta nagyságúra kinyújtjuk, 24 részre vágjuk (először 2, 4, majd mindegyik darabot 3, ezután minden darabot 2 felé, így pont kijön).
A darabokból gombócot formálunk majd sodrófával kb. 15 cm hosszúságú ovális köröket sodrunk. A közepére teszünk a töltelékből egy csíkot, majd két kézzel összehengergetjük a tésztát, kisujjakkal a két végét elvékonyítjuk. A diósat patkó alakúra formáljuk, a mákos végeit kicsit behajtjuk, így meg lehet majd különböztetni.
Tepsire tesszük őket.

A kifliket tojássárgájával megkenjük, majd fél óráig meleg helyen pihentetjük. Nem kell letakarni. Ha a tojás már nem ragad, megkenjük őket a tojásfehérjével és fél óráig hideg helyen pihentetjük. Ha már ez sem ragad, előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon aranybarnára sütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.