Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tökéletes DNK kenyér (Dolce Vita)

2011.01.16

Kép

Ez a kenyér tényleg nagyon finom és hasonlít a régi kemencében sült kenyerekhez.

Már többször próbáltam, de mindig "gumiszerű" lett a belseje. Így egy időre el is ment tőle a kedvem. 
Aztán, ahogy most utána olvastam, többeknek ez a problémája.
Valaki rávilágított, hogy valószínűleg a sütő hőfoka nem megfelelő.
És tényleg! A régi sütőm jóval gyengébben sütött, még a legmagasabb fokozaton is.
A mostanin beállítottam a 250 fokot (ez nálam 5-ös fokozat) és az eredmény: a végre tökéletes kenyér!

Hozzávalók:
2,5 dl-es csésze
3 csésze BL 80-as liszt
1,5 csésze víz
fél tk. szárított élesztő
1,5 tk. só

1. liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket (mivel többet nem nagyon kell keverni).
2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
3. 12 óra múlva, kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával és 30 perig pihentetem.
4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, egy fedeles jénai edényt előmelegítek a sütőben.

5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül még kb. 30 percig. Az utolsó kb. 20 percre kivettem a kenyeret a jénaiból, és csak úgy simán visszatettem a sütőrácsra, így igazán vastag, ropogós héja lett.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

?

(Niki, 2012.08.28 00:10)

Szia! Tudom, ez biztos elég nevetségesen fog hangzani, de én egy egyszerű kefires sütivel járok mindig így... A külseje 3-4 mm megsül és a süti belseje egy egybefüggő, elnehezedett, gumiszerű izé... Én tönkölybúzalisztet használok, de nem hinném, hogy az baj lehetne, hisz a többi sütinél nincs ilyen gondom... Ahogy te írtad, a hőfokkal van a probléma… Nos nekem, vagyis most ahol élek, itt egy hagyományos sütő van (nem légkeveréses) Szerinted milyen hőfokot kéne használnom? Segítségedet és tanácsod előre is köszönöm! :)

Re:

(Ginakonyhaja, 2012.08.29 08:38)

Kedves Niki!

Szerintem kefíres sütit alacsonyabb hőfokon kéne sütni. Nekem is egyszerű gázsütőm van, 8 fokozattal. Én sütiket, kelttésztákat 3-on szoktam sütni.

Valószínűleg az a gond, hogy a belseje nem sül át, mert magas hőfokon sütöd. Pl. a gyümölcskenyér ilyen, amit lassan kell sütni, 2-3 fokozaton. A kenyereket általában 5-sön sütöm.

Viszont a teljeskiőrlésű lisztek is nagyon sűrűvé tehetik a tésztát. Próbáld úgy, hogy 1/3 rész teljeskiőrlésű tönkölyliszt, 2/3 sima liszt/világos tönkölylisztet, vagy csak világos tönkölylisztet használj!

Sok sikert!
Gina

Re: Re:

(Niki, 2012.08.30 00:29)

Szia!

Először is köszönöm a választ! :)
Nem tudom mihez képest mondod az alacsonyabbat... Én 175 fokon sütöttem. És ne haragudj de nem tudom, hogy az 5-ös fokozat minek felel meg, mert nekem fokos beosztás van rajta, de nincs légkeveréses funkció... Nos? :)
Ja és csak fehér tönkölylisztet használtam...

Re: Re: Re:

(Ginakonyhája, 2012.09.03 11:26)

Szia!
Hát kb. a 175 fok felel meg a 3-asnak, az 5-ös fokozat 200 foknak.
Nekem sincs légkeverés.
Lehet mégis a liszttel van a probléma. A teljes kiőrlésű liszt könnyen besűrítheti és ragacsossá teheti a tésztát. Próbáld meg, hogy csak 1/3 rész teljes kiőrlésű lisztet használsz!
Üdv: Gina