Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teljeskiőrlésű Beaucaire kenyér (Limara)

2010.03.16

Kép

Beaucaire kenyér tk. változata:
25 dkg öregtészta
2,7 dl
víz
1 dkg élesztő
csipet cukor
1 ek. ecet
2 ek. olaj
30 dkg tk. tönkölyliszt
20 dkg BL 80 kenyérliszt
2 tk. só

Nedves töltelék:
 50 g víz
10 g
tk. liszt

A fentiekből kicsit masszívabb, keményebb tésztát dagasztottam, mint a szokásos. Figyelni kell dagasztás közben, ha lágyulni kezd a tészta, még lisztet kell adni hozzá. Ilyen lett a dagasztás végére.

Szokásos módon, kelesztőtálban egy órán keresztül hagytam kelni. Lisztezett felületre borítottam, majd a kezemmel kissé kilapogattam, igyekeztem téglalap formára igazítani. A keskenyebb oldala felől félbe hajtottam, úgy, hogy az alól lévő tésztát csak addig fedje, míg a széle íves kezd lenni. Azaz kb. 2-3 cm kimaradt, ezt visszahajtottam, hogy a tészta széle szép egyenes legyen. Így a téglalap két hosszabb oldala már párhuzamos és egyenes, most a rövidebb oldalakat is visszahajtottam kicsit, hogy azok is egyenesek és párhuzamosak legyenek. A képen látszik a visszahajtás.

Egy ruhával letakarva hagytam fél órát kelni. Egy kis edényben összekevertem a nedves töltelék hozzávalóit, majd a pihentetett tésztát jó alaposan bekentem vele.
 
Ezután a tésztát óvatosan kettévágtam. Majd az egyik felét a másikra fordítottam.
 
Hosszában is kettévágtam. Óvatosan, hogy a vágott széleket ne nyomjam össze.
 
Ezután megágyaztam nekik. Egy vastagabb abroszra tettem egy sütőpapírt, amit bőven megszórtam tk. liszttel. Erre fektettem a tésztákat, tetejüket is megliszteztem, majd az abrosz lelógó széleivel be is takartam őket. Így pihentek újabb 30 percig. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 230 fokra.
 
 Egy  nagy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral, a megkelt tésztákat nagyon óvatosan az oldalukra fordítva emeltem át.
 
 A tepsit betoltam a sütőbe, majd 1 kis lábasban vizet tettem a sütő aljába. 10 percig sütöttem 220 fokon, majd további 20 percig 200 fokon. Rácsra téve hagytam kihűlni.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.